Loading...

Το Κολλέγιο Ανατόλια τιμά τους μεγάλους δωρητές του

 

Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2015


Το Κολλέγιο Ανατόλια τιμά τους μεγάλους δωρητές του

Οργανισμοί και ιδιώτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του Κολλεγίου Ανατόλια και την εξέλιξή του σε πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τιμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνώρισε την εξαιρετική προσφορά των ευεργετών και των μεγάλων δωρητών του και τη συγκινητική αφοσίωση που έχουν επιδείξει εδώ και δεκαετίες στo εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Κολλεγίου Ανατόλια.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, ο GeorgeS. Bissellκαι ο Σταύρος Κωνσταντινίδης. Στους τιμώμενους απονεμήθηκε το βραβείο Carl C. Compton που πήρε την ονομασία του από τον 5ο κατά σειρά Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια (1950- 1958), ενός οραματιστή εκπαιδευτικού που αποτελεί την απόλυτη προσωποποίηση των πιο υψηλών ιδανικών του Σχολείου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βραβεύτηκε για τη μεγάλη και μακρόχρονη προσφορά του προς το Κολλέγιο Ανατόλια με αιχμή την αποκλειστική δωρεά του για την ίδρυση του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece, τη χρηματοδότηση του Stavros Niarchos Foundation Technology Center και την υποστήριξη που παρέχει σε προγράμματα υποτροφιών. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Ιδρύματος η κ. Άννα Μαρία Κοσμόγλου, Συντονίστρια Δωρεών Τεχνών και Πολιτισμού.

Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου τιμήθηκε στο πρόσωπο του ιδρυτή του κ. Νίκου Παπαγεωργίου για τον σημαντικό αριθμό υποτροφιών που χορηγεί σε μαθητές Θεσσαλονίκης και σε μαθητές της Σιάτιστας – τόπο καταγωγής της οικογένειας Παπαγεωργίου - ή της ευρύτερης περιοχής της Σιάτιστας, με διαμονή στο οικοτροφείο του Κολλεγίου Ανατόλια. Επίσης από το 2014 το Ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες σε  παιδιά των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Παράλληλα τιμήθηκαν δύο Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια και από τους πιο σημαντικούς και αφοσιωμένους υποστηρικτές του καθώς έχουν συνδέσει μεγάλο μέρος της  ζωής τους με την πορεία του σχολείου. Ο κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης, Έφοροςτου σχολείου από το 1975 και απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια,αναγνωρίστηκε για την πολύ μεγάλη και γενναιόδωρη υποστήριξη που προσφέρει εδώ και δεκαετίες σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών του οργανισμού, όπως και για τη συμβολή του στην υλοποίηση έργων υποδομής και εγκαταστάσεων στο Κολλέγιο.

Το βραβείο Carl C. Compton απονεμήθηκε επίσης και στον GeorgeS. Bissell, τον μακροβιότερο Έφορο του Κολλεγίου Ανατόλια (από το 1965) και πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού (1993- 2006). Η καθοριστική επίδραση του κ. Bissell στην εξέλιξη του Κολλεγίου εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, με έργα όπως η Βιβλιοθήκη Bissell στο ACT η οποία φέρει το όνομά του.

Για τη συνεισφορά του στο εμβληματικό αυτό έργο, που εμπλουτίζει και αναβαθμίζει το δίκτυο των εκπαιδευτικών υποδομών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, ο George S. Bissell τιμήθηκε από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η έκδοση του βιβλίου που έγραψε ο πρώην Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια WilliamMcGrew με τίτλο «EducatingAcrossCultures: AnatoliaCollegeinTurkeyandGreece». Στο βιβλίο που πρόσφατα εκδόθηκε στις ΗΠΑ στην αγγλική γλώσσα καταγράφεται η συναρπαστική διαδρομή του Κολλεγίου Ανατόλια, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στον Πόντο μέχρι τη σημερινή εποχή στη Θεσσαλονίκη.

 
Από αριστερά: Ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, με την Άννα Μαρία Κοσμόγλου, Συντονίστρια Δωρεών Τεχνών και Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η κ. Κοσμόγλου παρέλαβε το βραβείο Carl C. Compton εκ μέρους του Ιδρύματος για τη μεγάλη συμβολή του εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Κολλεγίου Ανατόλια από τον Chip Elfner, Έφορο του Κολλεγίου Ανατόλια
 
 
Ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, ο Νίκος Παπαγεωργίου που παρέλαβε το βραβείο Carl C. Compton για τη μεγάλη υποστήριξη του Ιδρύματος Παπαγεωργίου στο έργο του Κολλεγίου. Το βραβείο παρέδωσε ο Λεωνίδας  Ευαγγελίδης, Έφορος του Κολλεγίου και  Πρέσβης ε.τ..
 
 
Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος με τον Σταύρο Κωνσταντινίδη και τον Nestor M. Nicholas, Έφορο του Κολλεγίου Ανατόλια. Ο κ. Κωνσταντινίδης τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, για τη γενναιόδωρη υποστήριξη που προσφέρει εδώ και δεκαετίες στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του οργανισμού.
 
Ο George S. Bissell, Έφορος του Κολλεγίου Ανατόλια, τιμήθηκε για την καθοριστική συμβολή του στην εξέλιξη του εκπαιδευτικού οργανισμού με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βιβλιοθήκη Bissell στο ACT, ενώ τιμήθηκε και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Στη φωτογραφία εικονίζεται με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και με τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια Δρα Πάνο Βλάχο.
 
Στην εκδήλωση προαναγγέλθηκε η έκδοση «Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece» που έγραψε ο William McGrew για την ιστορία του Κολλεγίου Ανατόλια.

Share